BOOKS

MIN FÆTTER ER HØVDING I SAMOA


Som barn fik Johannes Langkilde at vide, at han havde familie på en fjern Stillehavsø, og at der ovenikøbet var en ægte høvding iblandt. Det lød som noget fra et børneeventyr, og for Johannes Langkilde blev historien aldrig til mere end en pudsighed. 

Tyve år senere står han som USA-korrespondent i byen Philadelphia, hvor Det Demokratiske Parti skal kåre Hillary Clinton som præsidentkandidat. Den delegerede fra Amerikansk Samoa, som skal overbringe stemmerne på sit territoriums vegne, er intet mindre end høvding Fagafaga Daniel Langkilde. Som var det arrangeret af skæbnen, befinder Johannes Langkilde sig pludselig ansigt til ansigt med et blodsbeslægtet familiemedlem. 


Det bliver begyndelsen på en eventyrlig, personlig opdagelsesrejse, der et par år senere bringer Johannes Langkilde, hans hustru og to børn til Samoa for at afdække den fantastiske historie om, hvordan hans forfader i anden halvdel af 1800-tallet stiftede en stor familie på de polynesiske øer.


Det hele har rod i 1800-tallets Fyn. Her voksede Hans Alfred Langkilde op på en herregård som søn af en jægermester. Han deltog som soldat i krigen i 1864, men under dramatiske omstændigheder - og efter en duel med en tysk soldat - flygtede han til Amerika. Han kæmpede med indre dæmoner og forsøgte at vaske dem bort med en ny tilværelse som hvalfanger. Men også det slog fejl, og som en sidste udvej forsøgte den unge Hans Alfred at skabe sig et nyt liv ved at hoppe over bord fra en båd, der passerede den eksotiske øgruppe Samoa. Her endte han med at gifte sig med en høvdingedatter, og med hende fik han fem børn, der alle fik danske fornavne og efternavnet Langkilde. Familieklanen tæller i dag over 120 medlemmer.


I ca. 150 år har familien på de samoanske øer kun haft sparsomt kendskab til deres danske ophav, men sammen med Johannes Langkilde begynder de at efterforske den fælles historie. Under efterforskningen bliver Johannes Langkilde selv tilbudt en høvdingetitel, hvilket stadig er en ærefuld og indflydelsesrig position i den samoanske kultur (han afslår dog høfligt!), og han får ved en stor ceremoni et nyt, samoansk navn. Johannes Langkilde og hans familie udvikler tætte bånd til de mange polynesiske slægtninge, og de oplever under deres ophold den fantastiske samoanske kultur helt tæt på, f.eks. hvordan man begraver sine døde i forhaven og placerer dem i imponerende monumenter.


Historien fortælles i to spor, dels det historiske, der omhandler Hans Alfred Langkildes opvækst og udvikling, hans udfordringer, kærlighed og smerte, dels nutidssporet, hvor Johannes Langkilde beskriver sit besøg på Samoa, følger i sin gamle slægtnings fodspor, finder hans grav og forsøger at optrævle hans historie.


Min fætter er høvding i Samoa er en overraskende, opløftende og personlig beretning om et uventet eventyr, der tager læseren helt tæt på en fremmed og fantastisk kultur. 

DA AMERIKANERNE GIK HVER TIL SIT


***** – Per Stig Møller, Berlingske»Forbilledlig klassisk journalistik … En prima bog, der giver god besked og klar besked.«


***** – Fyens Stiftstidende»Glimrende … Der er nerve i et elegant flow, som oplagt får autenticitet via Langkildes tilkæmpede fortrolighed med sine samtalepartnere. Det er amerikanske billeder i journalistisk udgave, som giver indsigt i, hvorfor USA i dag er et splittet land. Hvordan en bevidst uforskammet mand kunne vinde valget i et land, hvor omgangstone, venlighed og lyst til fordomsfri debat er et særkende.«


**** – Jyllands-Posten»Langkildes historier er gode og vedkommende og viser skæve og anderledes sider af USA.«Da amerikanerne gik hver til sit er et fordomsfrit portræt af et anspændt land, hvor man er ved at miste hinanden og måske ligefrem ideen om sig selv.Johannes Langkilde landede i USA som ny korrespondent for DR, netop som Barack Obama tog hul på sin anden embedsperiode.


Nu forlader han et forandret land med Donald Trump i Det Hvide Hus.Med afsæt i sine reportager og møder med helt almindelige mennesker tager han os med på en personlig rejse gennem fire omvæltende år i USA’s historie – fire år, der viser en dyb splittelse i det amerikanske samfund. Vi møder blandt andre Sue, der var salgsleder i et supermarked, men nu er hjemløs. Vi besøger KKK-leder Thomas, der er udtalt Trump-tilhænger og frygter et folkemord på den hvide amerikaner.


Og vi kommer helt tæt på Terry, der har siddet i fængsel det meste af sit voksenliv og nu kæmper en hård kamp for at forandre sig i et samfund, hvor fattige sorte ikke levnes mange chancer.Gennem den almindelige amerikaners historie får læseren en forståelse af de strømninger og tendenser, der har ført til den amerikanske splittelse, og hvad det har af betydning for den fremtid, vi går i møde. Pressen skriver:»Et fremragende portræt af det USA, der til alles overraskelse foretrak Donald Trump frem for Hillary Clinton.«

Copyright © All rights reserved